hrvatska zastava britanska zastava

Vincentinum

pastoralni centar i hodočasnički dom
u Novigradu na Dobri

Vincentinum je smješten u miru prelijepe prirode u kontinentalnoj Hrvatskoj, dolini rijeke Dobre, mjestu Novigrad na Dobri. Mjesto se nalazi na izvrsnoj prometnoj lokaciji i ima vlastiti ulaz i izlaz s autoceste A1 - čvor Novigrad na Dobri, koji je ujedno četvrti najveći čvor u Republici Hrvatskoj te je od iznimne važnosti za prometno povezivanje Hrvatske sa ostatkom Europske unije s jedne strane i hrvatskom obalom i Bosnom i Hercegovinom s druge strane. Pastoralni centar i hodočasnički dom Vincentinum je udaljen samo 40-ak minuta vožnje od Zagreba, oko 1 sat od Rijeke, 30-ak minuta od Slovenije, a od izlaza s autoceste svega 3 minute.

Vincentinum je rekonstruiran na temeljima nekadašnjeg župnog dvora iz 1772. te je tako stvorena kuća za duhovne obnove i duhovne vježbe za sve one koji žele pronaći mjesto tišine, mira i sabranosti kako bi se susreli s Bogom i sa samima sobom. Zahvaljujući svojoj lokaciji Vincentinum je isto tako idealno mjesto za odmor na proputovanju osobito za organizirane hodočasničke grupe na putu prema jednom od poznatijih Gospinih svetišta u Bosni i Hercegovini - Međugorju ili nekom od svetišta u Hrvatskoj - Trsatu, Mariji Bistrici, Udbini, Krasnom ili pak nekom turističkom odredištu kao što je Nacionalni park Plitvička jezera. U našem pastoralnom centru i hodočasničkom domu možete se duhovno obogatiti kroz duhovne vježbe, obnove ili druge vjerske programe pod vodstvom vlastitih voditelja ili voditelja u organizaciji Vincentinuma.

Zbog prirode kojom je okružen Vincentinum pruža se prilika i za odmaranje tijela te za uživanje u izvanrednim prirodnim ljepotama ovoga kraja bilo u šetnji, razgledavanju kulturnih znamenitosti ili nekoj od rekreativnih aktivnosti. Siguran, zaštićen okoliš te čista i zdrava priroda čine Vincentinum idealnim mjestom za obiteljska druženja vikendom u prirodi.

U kompleksu Vincentinum nalazi se kapelica Svetog Vinka Paulskog koja je idealno mjesto za osobnu molitvu, razmišljanje ili cjelonoćno klanjanje pred Presvetim, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja pruža priliku za zajednička liturgijska slavlja, molitvu i susret s Gospodinom, dvorana za susrete, predavanja, prezentacije ili edukaciju (opremljena multimedijalnom opremom), sobe sa sanitarnim čvorom uz mogućnost smještaja 53 osobe, restoran Stari Farof s blagavaonicom, kafeterijom i ljetnom terasom. U sklopu kompleksa nalazi se i Kalvarija na otvorenom za dnevne ili noćne pobožnosti, travnato igralište s noćnom rasvjetom, prostrana livada, sjenica za razna druženja ili radionice te sigurno parkiralište za automobile, autobuse i kamp kućice.

Vrata Vincentinuma uvijek su vam širom otvorena, a naše osoblje rado će vam pomoći da prostore prilagodite vašim individualnim potrebama te će učiniti sve da ispunite svoja očekivanja i da pronađete Božji zagrljaj kroz koji će vas pratiti Njegova bezuvjetna ljubav, Njegov blagoslov i Njegova bezgranična milost.